Fațetele dentare sunt construcții protetice unidentare, reprezentate de o foiță fină de ceramică,  realizate în laboratorul dentar, care se aplică de catre medicul stomatolog pe suprafața  dintelui în vederea îmbunătățirii aspectului dinților. Fațetele dentare pot schimba radical atât culoarea dintelui, dar mai ales forma si poziția acestuia.

Fațetele dentare nu sunt coroane dentare. Coroanele dentare au menirea de a acoperi în totalitate dintele, în general pentru a-l proteja sau reface. Fațeta dentară acoperă doar fața vizibilă a dintelui, ca urmare se prepară mai puțin din dinte.

Pentru început ar trebui să răspundem la cîteva întrebări în privința fațetelor dentare sau veneers cum se mai numesc ele in engleză.

Care sunt indicațiile fațetelor dentare

Indicații fațete dentare:
o culoare nemulțumitoare
  • dinți pătați în profunzime unde albirea dentara nu dă rezultatele dorite
  • colorati neuniform ; zone cu nuanțe de alb mai deschise sau alb crețos
  • culoarea dinților naturali nesatisfăcătoare.
formă neplăcută
  • dinți cu forma inestetică,
  • dinți foarte mici, cu spații mari între ei,
  • dinți sparti, tociți sau ciobiti,
  • anomalii minime de poziționare a dinților.

Care sunt avantajele fațetelor dentare?

Principalul avantaj de care se bucura pacientul atunci cand beneficiază de fațete dentare este acela că obține rezultate perfecte într-un timp foarte scurt.
  • Fațetele dentare oferă dinților o estetică impecabilă. Acestea acoperă cu succes micile imperfecțiuni ale dinților și îți asigură un zâmbet alb și strălucitor.
  • Ele nu se pigmentează în urma consumului de alimente care păteaza (fructe de pădure, cafea, vin roșu, fum de țigară). Fațetele dentare rămîn albe pe toată perioada purtării lor.
  • Acest tratament nu necesită scoaterea nervului și presupune doar o șlefuire minim invazivă (0,3-0,6 mm).
  • Sunt  rezistente la diferiți agenți fizici și chimici, sunt prietenoase cu gingiile.
  • Fațetele dentare au proprietăți asemănătoare cu ale smalțului natural, nu necesită întreținere specială, nu sensibilizează dinții.

Care sunt dezavantajele și contraindicațiile?

Nu există dezavantaje evidente, cu toate acestea putem menționa:
  • Acest tratament se realizează pe dinții sănătoși, fără carii sau alte afecțiuni care pot influența negativ rezultatele. Dinții cu probleme trebuie mai întâi tratați și apoi se trece la partea de fațetare.
  • Câteva zile după această procedura puteți simți o ușoara sensibilitate la cald și la rece, însă este o durere ce trece rapid.
  • Fațetele dentare nu pot fi aplicate în cazul cînd sunt dereglări mari de poziție a dinților (în acest caz se efectuează tratament ortodontic apoi se pot fixa fațetele).

Din ce sunt confecționate fațetele?

Sunt mai multe tipuri: din material compozit, din zirconiu, ceramică frezată, ceramică presată (E-MAX) sau ceramică feldspatică.

Clinica noastră optează pentru fațetele din ceramică presată sau feldspat, fiindca cu ele putem obține o estetică superioară.

De câte fațete avem nevoie?

Fiecare caz e individual, de obicei înainte de a începe tratamentul neapărat facem poze, apoi în baza lor hotărâm de câte fațete aveți nevoie (de obicei de câți dinți se văd în timpul zâmbetului, atâtea fațete).

Cum alegem forma dinților și culoarea?

Înainte de a începe tratamentul, la noi în clinică se face Mock-up, ceea ce înseamnă proba viitoarelor fațete. Această procedură se efectuează pentru ca pacientul să poată vedea din start cum va arăta zâmbetul la final, pentru ca  să fie totul așa cum și-a dorit.

Se prepară (scoate, roade) mult din dinți?

În fiecare caz e diferit. În caz că dinții sunt mici și au spațiu între ei atunci poate fi rezolvat acest caz fără preparare. În caz de înghesuiri dentare, posibil mai mult să scoatem din dinți.

În mediu 0,3-0,6 mm se scoate din dinte. Această procedură se efectuează sub microscop.

Ce se subînțelege prin termenul de garanție de 5 ani?

În această perioadă, orice nu s-ar întimpla cu fațetele, noi le schimbăm gratuit, nu contează că ați mușcat ceva interzis (oase, sîmburi,etc.) sau din alt motiv.

De la pacient se cere doar 1 dată pe an să vină să efectueze roentgen de control și igienizare profesională.

Ce se întâmplă după 5-7 ani de purtare a fațetelor?

După o perioadă de aproximativ 7 ani se dezgolesc un pic rădăcinile, ca urmare este necesar de a schimba fațetele cu altele care să acopere dintele până la gingie.

Pentru mai multă informație vă asteptăm la o consultație!

Programează-te la o consultație

Comentariile sunt închise.