Toata lumea isi doreste un zambet impecabil. Metode de a-l obtine sunt mai multe, iar in ultimii ani pe val sunt fatetele dentare. Se vorbeste multe despre ele, insa nu mereu lucruri adevarate. Invitat in platoul emisiunii O Seara Perfecta a fost directorul clinicii stomatologice „Dr. Romaniuc”, Dumitru Romaniuc care a dezbatut cateva mituri despre acestea.
Primul mit despre fatetele dentare consta in faptul ca sunt foarte fragile si usor de distrus. Dumitru insa a specificat ca acestea sunt fragile doar pana sunt fixate pe dinte. „Da, ele intr-adevar sunt fragile atunci cand le tinem in maini, adica pana a fi fixate pe dinte. Dar daca sunt fixate corect pe dinte si sunt respectate toate cerintele, atunci ele sunt foarte greu de scos. O coroana dentara mult mai usor se scoate decat o fateta.”
Un alt mit pe care Dumitru Romaniu l-a combatut se refera la faptul ca fatetele se pateaza destul de usor. „Daca sunt facute corect ele nu ar trebui sa se pateze chiar daca pacientul este fumator.”, a mentionat medicul.
„Arata ca dintii falsi.” spun unele persoane despre fatete. „Aici depinde de maiestria tenicianului si a medicului. Am vazut si eu fatete care sunt facute mai putin estetic si care intr-adevar arata ca niste dinti falsi. Depinde de cum lucreaza tehnicianul, ce cursuri a avut, la noi in clinica ne bazam pe un efect cat mai natural.”, a specificat Dumitru.
De asemenea, un mit foarte raspandit este ca fatetele au nevoie de o ingrijire mai speciala. Dumitru, insa a negat din nou acest lucru. „Are nevoie de o ingrijire ca in cazul unui dinte obisnuit. Spalatul dimineata si seara pe dinti, nimic special.”
Ultimul mit este ca din cauza fatetelor sunt distrusi dintii naturali.„Sunt cazuri rare cand nu trebuie de preparat deloc din dinti, atunci cand ei sunt rari. De asemenea in cazul in care pacientii au dinti mai galbui, insa vor mai albi, trebuie de scos mai mult din dinte.”, a spus doctor Romaniuc.
Intrebat de catre Anisoara Loghin cine totusi are nevoie de fatete dentare, Dumitru a raspuns: „Au nevoie de fatete dentare pacientii care isi doresc cu adevarat si nu au un zambet perfect, care se complexeaza din cauza zambetului lor. Totul se incepe cu un protocol foto si radiologic si atunci vedem impreuna daca are nevoie sau nu.”
Un alt subiect actual este si scrasnitul din dinti la copii cunoscut si ca bruxismul. „Bruxismul este o parafunctie musculara, nu e o afectiune a dintilor, bruxismul este provocat de stres. Sunt doua tipuri de bruxism, nocturn si diurn. Cel diurn il mai putem controla, dar cel nocturn din pacate nu.”, a spus medicul.